:Hjem :Bruksområder :Forhandlere :Hyttebehandling :Produkter :Bilder :Kontakt :Fagmann      
 


Bruks Guide for bleking av hytte

Norsk Trepleie leverer det aller beste blekings- systemet som er på markedet i dag. Effekten er svært god, og det er ikke få særdeles fornøyde kunder vi får tilbakemeldinger fra. Det er allikevel viktig å sette seg godt inn i prosessen. Lykke til!


Over: Hytte fra 70-tallet før bleking


Over: Samme hytte fra 70-tallet etter bleking og påføring av Tresåpe Hvit

Hvorfor bleke fremfor hvit panelbeis?
Poenget med trebleking er at du bryter ned fargestoffet(gulningen) i selve treverket, og påfører om ønskelig Hvit Tresåpe etterpå. Da er underlaget for de hvite pigmentene lysnet, og treverket fremstår atskillig penere. Mange ønsker også bare å bleke treverket til et naturlig utseende og har ingen hjelp i en hvit beis. Som oftest får forøvrig en hvit beis på gult underlag et grålig utseende, og pigmentene overlapper hverandre.


Denne guiden er for deg som faller inn under disse kategoriene:


a) Du har en gammel gulnet panel i hytte eller hus.
b) Du har gammel laft/tømmer som er gulnet.
c) Du har en ny laftekasse eller ny panel som allerede under oppføring er gulnet. Prosessen vil da ha meget god virkning på forskjellige utfordringer i treverket som: Blåved, svartsopp, vannmerker, stroppemerker etc. Merk at av og til må det pusses på stroppemerker. En kan også skrubbe med trerens og også under selve blekingen.
d) Utvendig: Blekingen kan også brukes på stolper, etc. utvendig for å jevne ut treverket på slikt. Det bør da skje ved +10 grader eller mer.

Kriteriet for å kunne gjøre prosessen er at treverket er:

a) Ubehandlet
b) Såpevasket (Tresåpe fra Norsk Trepleie/Faxe/Tripp Trapp/Norwwod/Herdins/Eller grønnsåpe). Merk at hvite tresåper vil kreve mer arbeid.
c) Klorbehandlet (Tremax/Trefax)
d) Lutet (Trelut Naturell/Trelut med Kalk/Faxelut Original/Tripptrapp Nåletrelut)

Dette vil i prinsippet si at treverket suger til seg væske.

Er treverket oljet eller lakket må det gjøres en test. Lakk/olje kan også variere på flaten og utfordringene kan være større. Noen lakker kan ikke blekes i det hele tatt.

Norsk Trepleie anbefaler sprøyting som en effektiv måte å behandle større arealer på. Hvis du ikke sprøyter brukes lutkost.

Det er fint å være to personer når en skal sprøyte, en som sprøyter og en med trådmopp på stativ. Er man alene bør man konsentrere seg om mindre arealer.

Utstyr:
Proffsprøyte (kan leies hos forhandler), briller, caps, støvmaske, lutkost, gummihansker, trådmopp-stativ, trådmopper og/eller gamle hvite lofrie handkler.


Husk at tøy skal dekke huden.

HVLP Fine Finish utstyr(elektroniske sprøyter) kan benyttes.

 

Grunnbehandling:

1.
Skal man slipe gulvene, gjøres det til slutt. Skal gulvene bevares slik de er, må de tildekkes.

2.
I det rommet du skal sprøyte må alt av inventar fjernes fra vegger og tak. Plasser dette på et annet rom.

3.
Før blekingen påbegynnes anbefales det å vaske over med Norsk-Trepleie Trerens. Dette vil fjerne skitt og åpne porene i treverket. Dypp en mopp i uttynnet Trerens og vask over vegger og tak.

4. Fjern dørhandtak eller andre ting av metall. Får du væske på noe av dette kan du tørke det av med en fuktig klut. Det viktige er at ikke væsken blir liggende over lengre tid på metallet.

5. Dekk vinduer med plast (bilde nedenfor). Får du væske på glasset, tørker du av med klut fuktet i vann.5. Unngå å få væske på innredninger. Er du uheldig, så tørk av med klut fuktet i vann.
6. Fjern gulvlister slik at du kommer til med blekingen.
7. Gjør klar proffsprøyta. Fyll den med Trelut Naturell og Treblek blandet 50/50. Sprøyta sprer en 80 cm flat stråle. Er du usikker kan du teste den ut utendørs med litt vann. Ikke fyll sprøyta med mer enn 3-4 liter væske om gangen - da får du greit trykk.Følg denne rekkefølgen for sprøyting:
a)
Vegg: På stående panel sprøytes det nedenfra og opp. På liggende panel/laft nedenfra langs hele bordet og oppover. Tørk over med trådmoppen underveis. Følg spesielt med på kvister om det kommer kvae ut, dette tørkes i så fall over med moppen. På liggende panel/laft er det viktig den som fører moppen ikke venter for lenge, men kommer raskt i gang med avtørkingen.


b) Taket: Da sprøyter du taket. Er det flatt tak, vil det bli dråper bortover hele taket. Da trekker du moppen fra ene siden til den andre, og stopper litt før veggen. Væsken drypper da ned på gulvet, og du tørker over det siste stykket ved å trekke moppen med retning fra den møtende veggen.c)
Blyantstreker og stroppemerker evt. vannskader bør arbeides med like etter påføring av væsken

d) Prosessen gjøres over hele hytta. Det skal være helt tørt før du eventuelt legger neste strøk med blandingen, eller skal til med tresåpen.


Over: Høyre side behandlet med Trelut Naturell og Treblek

Etterbehandling
Treverk som er bleket er fortsatt åpent i porene og uttørket. Det vil være en fordel å etterbehandle med Tresåpe som impregnerer og beskytter treverket.
a) Tresåpe Naturell anbefales å tynnes ut i vann i forholdet 6 deler såpe og 4 deler vann. Denne vil gi treverket et naturlig utseende.
Tresåpe Naturell kan påføres med Norsk-Trepleie proffsprøyte, og tørkes over med trådmopp underveis. Viskosesvamp og handklær kan også benyttes.

b)
Tresåpe Hvit vil ha en ytterliger effekt på eldre treverk ved at helhetsinntrykket vil være mye hvitere. Tresåpe Hvit kan også tynnes i vann for å styre mengden hvite pigmenter.
Tresåpe Hvit påføres med viskosesvamp eller lutkost, og pigmentet jevnes ut underveis med handklær eller lutkost .


HVLP Fine Finish utstyr(elektroniske sprøyter) kan benyttes.Over: Gulver slipes etter vegger og tak er ferdig bleket og evt. påført tresåpe

Gulvbehandling:
Følg bruksguide for behandling av slipte gulv <klikk her>.


 

   
Visual ART.no © 2008  :: Intranett